(scroll down for English)

Mijn werk gaat in de eerste plaats over vrijheid. Er is een sterke relatie met muziek.  Net als muziek gaat mijn kunst over autonomie, ongebondenheid, passie, kleur en ritme.

Ik gebruik alle mogelijke materialen die ik tot mijn beschikking heb: acrylverf, olieverf, inkt, (kleur-)potloden, krijt, spuitbussen enz. Soms meng ik de verf met zand, zaagsel, stukjes papier. Ik schilder op canvas en papier, en soms op andere materialen zoals hout. Daarbij werk ik op verschillende maten: van zeer klein tot groot.
Ik beperk mij niet tot één medium. Ik maak schilderijen, tekeningen, objecten, grafisch werk en kunstenaarsboeken (en audio-art).

Ik heb samengewerkt met veel verschillende internationale beeldend kunstenaars, schrijvers/dichters en audio-kunstenaars. Mijn werk is gepubliceerd door (o.a.): Alien Buddha Press, Marathon Books, Holy & Intoxicated Publications, Rhovum Press, Rust Belt Press, Cajun Mutt Press, petrichor uitgeverij, Whiskey City Press, Pski’s Porch Publishing, Stik Magazine, Knust Press,  Poetic Justice Books and Arts, Outsider Art Magazine, Proper Gander, Bananafish, Gonzo Circus, Rogue Wolf Press, Egalitarian Publishing Ltd, Impspired, UnCollected Press, Black Shamrock Press, Black Flowers Press, Razur Cuts, Jejune Magazine, Scumbag Press, Moloko Print.

reacties

“Dat Marcel Herms een bijzondere kunstenaar is blijkt wel uit zijn meer dan spannende schilderijen, tekeningen, objecten, grafisch werk, kunstenaarsboeken en zelfs audio-art. Zijn aan muziek gerelateerde werken zijn rauw, krachtig en vaak bizar. Maar altijd is zijn werk eigenzinnig. En juist die combinaties worden tot ver over de grenzen opgemerkt getuige zijn vele samenwerkingen met kunstenaars over de hele wereld.” (Martin Knaapen)

“Het werk van Herms is kleurrijk en tonaal, somber en vrolijk tegelijk. De figuren op zijn schilderijen zijn zwaar geabstraheerd, waardoor het onduidelijk is wat zij aan het doen zijn. Soms lijken het mensen, monsters, kinderen of dieren, of iets er tussen in. De schilderijen zetten de kijker aan het werk, mede versterkt door de stevige titels die Herms zijn schilderijen meegeeft.” (Renze Koenes)

“Marcel Herms kanaliseert nachtmerries, hij beziet de binnenkant van zielen en het landschap van schoonheid en terreur in gelijke mate. Zijn beelden zijn grimmig en krachtig als een IED-explosie, toch is er verdriet en pijn in zelfs de meest angstaanjagende van zijn beelden. Zijn kunst vertelt een verhaal dat we allemaal ervaren maar proberen te verbergen en dat is precies waarom het iedereen die het ziet raakt. Hij schildert de lijken in al onze kasten !!”(Matt Borczon)

“Je komt zelden een echte meester tegen. Marcel Herms is ongelooflijk getalenteerd en waanzinnig productief. Zijn werk is zo instinctief en levendig en expressief en tegelijkertijd prachtig minimalistisch van aanpak. Elk beeld is een donker emotioneel moment van menselijke expressie en uithoudingsvermogen dat de kijker confronteert met een angstaanjagende pracht. Voor zover ik weet, is er vandaag niemand die iets doet wat Marcel Herms doet. Zijn verbluffende kunstwerken zijn gewoon ongeëvenaard. ” (Ryan Quinn Flanagan)

“Marcel Herms’ kunst is als een lucide psilocybine-droom die zo levendig is dat ze dagen na te zijn geconsumeerd door het netvlies blijft hangen in je frontale cortex . Stel je voor dat psychologische inktvlekken tot leven worden gebracht door Dr. Frankenstein en ongebreideld rennen. Complexiteit wordt onmogelijk vereenvoudigd, en de diepte van materie bloedt abstracte waanzin over het doek.”(Red Focks)

“Het werk van Marcel is uniek: origineel: het is met niets te vergelijken: als je een werk van Marcel ziet: of het nu een schilderij / tekening / sculptuur / combinaties is: je weet direct en instinctief dat het werk van Marcel is: hij heeft een creatieve energie en geest die maar weinigen bezitten: de toepassing van kleur en van afbeeldingen lijkt wild en vrij stromend te zijn, maar er is een sereniteit te vinden in veel van zijn werk: de echo’s en schaduwen van mededogen en menselijkheid zijn zeer levendig in Marcel’s werk: voortreffelijk: boeiend: mysterieus: het werk imponeert altijd bij de toeschouwer: een genie is, naar mijn zeer bescheiden mening, iemand die keer op keer kwaliteitswerken kan recreëren en elke keer is er iets fris en levendigs: verdrietig en angstaanjagend: Marcel creëert leven, een leven dat deel uitmaakt van ons allemaal.” (John D. Robinson)

“(…) Marcel Herms biedt, in zijn onnavolgbare stijl, kronkels en collages van taal en beelden, abstract en visceraal. Wild en fantasierijk. Inktvlekken, spetters, vlekken, gebruikt in een clair-obscur van toonwaarden in de tussenruimten tussen menagerieën van vaak gruwelijke antropomorfe wezens: soldaten met zwarte ogen, soms onschuldig ogend, soms sinister; zwarte figuren die eruit zien als overlevenden van De Bom; KKK-freak-a-zoids en gemuteerde stripfiguren met zwemvliezen; tanden, neuzen en scheefstaande monden.. .vreemde figuren en kikker-wezens met stokarmen en -benen … Getekend met de Kooning-achtige streken; werk dat vaak doet denken aan Pollock’s psychoanalytische tekeningen … Ralph Steadman ontmoet Miro. Art-brut met een knipoog naar DaDa. Tekeningen die altijd verrassen en verrukken.” (Wayne F. Burke)

“Het werk van Marcel Herms is direct herkenbaar. Zijn niet-commerciële no-bullshit visie is een authentieke vlag geworden die steeds meer auteurs terecht willen voeren. (…)” (Kevin Tosca)

“(…) Herms ’techniek is zowel eenvoudig als nauwkeurig. Een echte visuele tweedeling. Binnen elke afbeelding wordt een strijd gevoerd; fijne lijnen die eruit zien als krassen van hanenpoten en dikkere smerige strepen  strijden continu om voorrang. Maar tegelijkertijd werken de twee elementen perfect samen en gaan ze naadloos in elkaar over om het zo echt macaber te maken. Er is een kinderlijke onschuld aan het werk, soms niet zo heel anders dan wat er op een prikbord van de lagere school te vinden was. Maar let op! Angst en trauma hebben deze snapshots vervuild. Ze zijn vervreemdend, afwijkend en in verval. . (…)” ( Corenski Nowlan in The East Mag)

“(…) het (…) gevoel van door drugs veroorzaakte spontaniteit (…). Gewelddadige vlekken inkt en verf komen samen in vaak ongemakkelijke scenario’s (…) om expressionistische scènes van verveling, vervreemding, isolatie, angst en geweld te creëren (…)” (PANISCUS REVUE)

“Rommelig, spetterend, samengesteld, schizofreen, gedementeerd en absoluut totaal mooi.” (Psionic Plastic Joy #8)

“Bizarre, ingewikkelde, sierlijke, maar slordige, (…) hectische uitbarstingen. (…) Tekeningen zijn spatten van blauw, zwart, groen en rood. Maar het vervormde en groteske is beheerst, kunstzinnig. Een vreemd precieze uitstorting van Euro-angst. (…) het bekijken waard.” (Broken Pencil  # 19)

“Zet goede rockmuziek op. Dans. En u staat midden in het werk van Marcel Herms.
In schokken draaien personages om je heen, verdwijnen om onmiddellijk te worden vervangen. Je hoort het ritme van de kleuren, het ritme van de penseelstreken, de razende kreet van het potlood, de subtiele melodie van een collage.
De productieve kunstenaar is betrokken bij al deze gevechten en vormt zijn unieke en coherente werk op verschillende formaten en verschillende dragers als karton, canvas en papier.
Als kunstenaar en multi-instrumentalist neemt hij deel aan talloze samenwerkingen aan boeken, tijdschriften en andere uitgaven.
Genoeg om teksten aan zijn muziek toe te voegen …” (Philippe Beros/Konfini Zine)

“(…) Deze kunstenaar heeft een unieke stijl die tegelijkertijd mooi en grotesk is, en hij gebruikt sterk repetitieve beelden en thema’s om surrealistische en dromerige schilderijen te maken. (…)” (Hastings Independent)

“Marcels kunst is spookachtig, de kleuren zijn gedurfd en glanzend, de details scherp; hij heeft nogal een talent voor het maken van kunst die uniek voor hem is (…) je zult verdwalen in de creatieve visies van Marcel” (KACI SKILES LAWS)

“De kunst van Marcel (…) deed me denken aan hoe het eruit zou kunnen zien als Basquiat een fan was van de Nickelodeon-cartoon Invader Zim uit het begin van de jaren 2000 en naar Tool zou luisteren” (Josh Olsen/Red Fez)

bibliografie (selectie)

Het Moet Onverstaanbaar 1,2, 3

Burn, Knit & Erase (met Monobrain)

Screw, Crash & Explode (met Monobrain)

Port of Souls (met Paul Brookes)

Masks are not enough (met 10 dichters)

Masks still aren’t enough (met 10 dichters)

Masks are never enough (met 10 dichters)

Belly Laughs & other poems for children (met Chelsea Bergeron)

Manifestations of the Deceased (met Stefan Bohdan)

Scary Van Man (met Alfred Gremsley)

Only Greek Gods Should Be Worshipped From Behind (met Ryan Quinn Flanagan)

Past The Savages (met Kari Rhyan)

Ghost Highway Blues (met Matthew Borczon)

Ubique Daemon

I woke up unflappably counterfeited (met Crank Sturgeon)

Lacklustre:The Meanderings of Mole-Man Jack (met Hex’m J’ai)

(you’re the) Bone Machine

Spirits for Sale (met Jordan Trethewey)

every time you die (metErik Fuhrer)

Stubborn Sod (met Paul Brookes)

No Sin anthology (met 23 auteurs)

Elemental (met Hex’m J’ai)

They are supposed to be my dreams

Chute (met Sietse Hoeksma)

Then The World Changed (met Henry Bladon)

Psychobabble and Snake Oil (met Henry Bladon)

The Barbed & the Beautiful (met John D. Robinson)

The Black Editions #1 – Victims (met Pete Donohue)

Unexpected Mergers (met Jordan Trethewey)

My Dirty Nihilism (met Henry Bladon)

Pomes Penyeach (met James Joyce)

The Music of Erich Zann (met H. P. Lovecraft)

 

Nederlands Engels