https://www.geertruidentuin.nl/ondernemer/581-2/

Vrijheid is het codewoord van beeldend kunstenaar Marcel Herms. ‘Van te voren weet ik nooit wat ik ga maken. Ik probeer eerst in een soort fase van onderbewustzijn te komen en van daaruit ontstaat er meestal iets. Ik heb altijd muziek opstaan als ik aan het werk ben. In muziek ervaar ik een gevoel van vrijheid dat mij losmaakt. Maar ook andere vormen van kunst zijn een inspiratiebron voor mij. Ik beperk me niet tot één medium en ben altijd met verschillende dingen bezig. Tekeningen maak ik sneller en helpen mij los te komen. Schilderijen kennen een grotere drempel om mee te beginnen. Kunstwerken worden in fases en op gevoel gemaakt. Er staat hier nu een doek wat al wel is opgezet maar waarvoor ik nog geen inspiratie heb om het af te maken. Je moet er net in de juiste stemming voor zijn.’

Sinds de zomer van 2016 is Marcel regelmatig in zijn atelier in de Geertruidentuin te vinden. Marcel: ’Als ik niet te veel nadenk, ontstaan vaak de mooiste dingen. Daardoor kan ik moeilijk in opdracht werken. De regels die ik dan krijg opgelegd, beperken me in mijn creativiteit. De platen- en cd-hoezen die ik heb gemaakt, zijn ook allemaal met een zeer grote mate van vrijheid ontworpen. Als ik die ruimte moet gaan inleveren dan is het eindresultaat een zielloos product. Fulltime beeldend kunstenaarschap is voor mij dan ook niet weggelegd. Eigenlijk koop ik mijn vrijheid door ook elders te werken’.

De Geertruidentuin is een prettige plek voor Marcel om te werken. ‘Ik woon al heel lang in Deventer en ken deze locatie al van voordat er tijdelijke werkruimtes waren. Thuis kon ik niet vrij genoeg zijn; daarom koos ik voor een atelier in de Geertruidentuin. Voordeel is ook dat ik er goed mensen kan ontvangen. De aanwezigheid van andere creatieven is leuk en gezellig maar voor mijn werkzaamheden geen must. Vooral het feit dat ik me hier kan afzonderen van andere invloeden werkt voor mij heel goed. En ik hoop dat anderen dat terug zien in mijn werk.’

Artikel op de website van De Geertruidentuin